ARNHEM - De marechaussee heeft dinsdag op luchthaven Schiphol een Nederlander aangehouden die in Bangladesh kinderen zou hebben misbruikt. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem.

Het gaat om Gert V., die in de buurt van de Bengaalse hoofdstad Dhaka een tehuis oprichtte voor verweesde en gehandicapte kinderen.

Al in 2005 is aangifte tegen de man gedaan wegens seksueel misbruik van kinderen. V. wordt dinsdag overgebracht naar Arnhem, waar hij als verdachte wordt gehoord, zei de OM-zegsvrouw.

Begin vorig jaar deed het OM in Arnhem, het arrondissement waar aangifte tegen V. is gedaan, een rechtshulpverzoek aan Bangladesh.

Getuigen

Het OM wilde daar getuigen (laten) horen, om zo meer informatie over hem te verkrijgen. De Bengaalse autoriteiten reageerden daar volgens het OM echter niet op.

Inmiddels is volgens de woordvoerster wel meer informatie van getuigen beschikbaar voor justitie. Het is onduidelijk of deze getuigen zich in Nederland of in het buitenland bevinden.

Stichting

Het tehuis van V. kreeg financiële ondersteuning van de Stichting Dacca Home. Die is in het leven geroepen om het project in Bangladesh te financieren, zo staat op de website van de stichting. Volgens de organisatie werden op het laatst circa 140 kinderen opgevangen. Nadat in augustus 2005 signalen van seksueel misbruik door V. bij Dacca Home binnen waren gekomen, heeft het bestuur hem vervangen.

Professionele hulp

"We hebben professionele hulp ingeschakeld voor de kinderen", aldus Dacca Home. De medewerkers verhuisden de kinderen en er kwam nieuwe leiding. "De oude staf moest in zijn geheel weg, omdat bleek dat de kinderen werden geïntimideerd, maar zij niet durfden te zeggen wie zich daaraan schuldig maakten."