LONDEN - Leden van een antiterreureenheid zijn maandagochtend een moskee in Finsbury Park in Noord-Londen binnengevallen. Volgens de BBC zijn er zeker zeven mensen gearresteerd.

De omvangrijke politie-actie hing volgens Scotland Yard samen met de vondst van het dodelijke gif ricine, begin deze maand in Londen. Vier Algerijnen die in deze zaak zijn gearresteerd, bezochten het gebedshuis geregeld.

De moskee staat al langer bekend als een vermeend centrum van moslimfundamentalisten. Zij zouden onder invloed staan van de radicale imam Abu Hamza al-Masri. De politie wilde niet zeggen of hij is gearresteerd.

11 september

De moskee is een van de grootste in de Britse hoofdstad. De bezoekers zijn overwegend Pakistanen, Bengalen, Algerijnen en Egyptenaren. De Egyptenaar Abu Hamza kwam eerder in het nieuws wegens zijn positieve uitlatingen over Osama bin Laden. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 wordt de imam extra scherp in de gaten gehouden, erkende de politie eerder.

De moskee is formeel geregistreerd als een liefdadigheidsinstelling. Het toezichtorgaan voor deze instellingen, The Charity Commission, vindt dat Abu Hamza met zijn extremistische preken over de schreef gaat. De commissie is van oordeel dat de moskee voor politieke doeleinden wordt misbruikt. Ze zou om die reden de imam kunnen verbieden er nog actief te zijn. Abu Hamza heeft eerder een tijdelijk verbod van de commissie genegeerd.