CANBERRA - De branden in de voorsteden van de Australische hoofdstad Canberra zijn grotendeels onder controle. Dat meldt de Australische zender ABC maandagochtend. De vuurzee, het gevolg van opgerukte bosbranden, heeft in totaal vier levens geëist. Zeker 402 huizen zijn verwoest, aldus The Sydney Morning Herald.

Het zal nog enkele dagen duren voordat de stroomvoorziening in de getroffen stadsdelen weer volledig hersteld is. De verzekeraars schatten de schade vooralsnog op zeker zeventien miljoen euro. De noodtoestand blijft voorlopig van kracht. Volgens zegslieden van de brandweer blijft de kans bestaan dat het vuur op verschillende plaatsen weer oplaait.

De Australische autoriteiten hebben intussen een onderzoek aangekondigd naar de wijze waarop de branden zijn ontstaan en bestreden. Volgens getroffen inwoners van Canberra is er te weinig gedaan aan preventie en aan maatregelen om in geval van een brand het vuur in te dammen.

Experts hebben erop gewezen dat de omvang van de branden het gevolg was van aanhoudende droogte in combinatie met een harde wind. De meteorologische dienst in de regio zegt tijdig voor het dreigende gevaar te hebben gewaarschuwd.