ARNHEM - Een 44-jarig ouderpaar uit Lunteren dat in elk geval elf van hun dertien kinderen zeker zes jaar lang heeft mishandeld, heeft daarvoor dinsdag celstraffen opgelegd gekregen van negen maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de kinderen in elk geval tussen 2000 en 2006 werden geslagen met onder meer broekriemen met gespen, springtouw en elektriciteitskabels. Ook bond de moeder een kind aan een hondenhok vast, maar dat beschouwt de rechtbank niet als mishandeling.

Verkeerde voorbeeld

De rechtbank neemt het de ouders kwalijk dat de kinderen bij hen geen veilige thuishaven vonden en dat zij het verkeerde voorbeeld gaven: sommige van de oudere kinderen zijn inmiddels ook geweld tegen de jongere gaan gebruiken. De rechtbank vindt gevangenisstraf de enige passende straf, maar hield er ook rekening mee dat de ouders verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

Ook ziet de rechtbank met de juiste behandeling nog hoop op herstel voor het gezin. Daarom werd een deel van de straf voorwaardelijk opgelegd.