WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, wil Saddam Hussein en andere hooggeplaatste Iraki's niet juridisch vervolgen als zij kiezen voor ballingschap. Zijn collega van Buitenlandse Zaken Powell reageerde positief op het voorstel.

"Om een oorlog te voorkomen, raad ik de Iraakse leidinggevenden en hun families aan om te kiezen voor een ballingschap in een ander land'', zei Rumsfeld zondag op de televisiezenders ABC en Fox News.

"Ik vind dat dat een rechtvaardige regeling zou zijn om een oorlog te voorkomen.'' De minister liet weten dat hij pogingen van Arabische landen om Saddam Hussein zover te krijgen dat hij voor ballingschap kiest toejuicht. Een woordvoerder van het Iraakse regime en vertegenwoordigers van Arabische landen lieten vrijdag echter al weten dat niet over een mogelijk vertrek van Saddam Hussein wordt onderhandeld.

Powell zei voor de nieuwszenders CBS en CNN dat het vertrek van Saddam en zijn zonen en hun vertrouwelingen kan leiden tot het aantreden van een regering die de steun van Washington heeft. Powell stelde dat hij zeker wil nadenken over een amnestieregeling voor hoge Iraakse functionarissen.