AMSTERDAM - Specialisten gaan vanaf volgende maand mensen die onder onduidelijke omstandigheden zijn gestorven vanaf volgende maand grondig onderzoeken. De specialisten gaan sectie verrichten op alle doden tussen 18 en 55 jaar waarvan de doodsoorzaak niet helemaal duidelijk is, schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag.

Het betreft een proef in Rotterdam.

Nu zou vaak de doodsoorzaak niet worden vastgesteld omdat lijkschouwers door gebrekkige kennis moord of een ander misdrijf niet herkennen. Als er geen geweldssporen worden aangetroffen, gaan artsen meestal uit van een natuurlijke doodsoorzaak. Dit zou soms niet terecht zijn.

In de proef worden naar schatting honderd sterfgevallen met onbekende oorzaak onderzocht. Forensische artsen, politie en justitie werken in de proef samen met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Het eerste onderzoek van een lichaam bepaalt of verdere lijkschouw plaatsvindt. Dat vraagt specifieke kennis die onvoldoende aanwezig is bij gemeentelijke lijkschouwers, zegt een officier van justitie in het dagblad.