AMSTERDAM - Een zware aardbeving heeft dinsdag op het Indonesische eiland Sumatra tientallen mensen het leven gekost en honderden verwond. In de zwaar getroffen provincie West-Sumatra kwamen zeker 82 mensen om, maakte een woordvoerder van president Susilo Bambang Yudhoyono bekend. Honderden personen raakten gewond.

Bekijk video

Het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, verwacht dat het aantal doden zal blijven stijgen omdat de ramp plaatsvond in een relatief dichtbevolkt gebied. De schok van 6,3 op de schaal van Richter werd ook gevoeld in Maleisië en leidde tot de ontruiming van gebouwen in Singapore.

Doordat in het getroffen gebied de stroom- en telefoonverbindingen zijn uitgevallen, hebben de autoriteiten nog geen duidelijk beeld van schade en slachtoffers, vertelde de gouverneur van de zwaar getroffen provincie West-Sumatra de krant Kompas.

Bankgebouw

Er komen berichten binnen dat honderden gebouwen zijn beschadigd of verwoest. Daaronder zou ook een druk bezocht bankgebouw zijn. Enkele ziekenhuizen moesten worden geëvacueerd.

Veel slachtoffers vielen in en rond Solok. De stad van 50.000 inwoners, gelegen tussen rijstvelden, ligt dichtbij het epicentrum. Over de situatie in de plaats Batusangkar, boven het epicentrum, is echter nog niets bekend.

Tsunami

Twee uur na de schok werd West-Sumatra opnieuw getroffen door een beving, ditmaal met een kracht van 6,0 op de Schaal van Richter. De schokken zorgden voor paniek in de kustgebieden, waar bewoners uit angst voor een tsunami wegvluchtten van de kust. De vloedgolf deed zich echter niet voor, omdat het epicentrum zich onder het eiland bevond.

In Indonesië doen zich geregeld aardbevingen voor. De aangrenzende provincie Atjeh, op de noordpunt van Sumatra, werd op tweede kerstdag 2004 verwoestend getroffen door een zeebeving van ruim 9,0 op de schaal van Richter. Die werd gevolgd door een tsunami die langs de hele Indische Oceaan dood en verderf zaaide. Er vielen meer dan 230.000 doden in twaalf landen.

Vorig jaar kwamen meer dan 660 mensen om het leven toen na een beving in de Indische Oceaan de zuidkust van Java werd getroffen door een tsunami. Een beving bij de stad Yogyakarta op hetzelfde eiland kostte 6000 mensen het leven.