LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden beslist dinsdagmiddag over het lot van de Hells Angels uit Harlingen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in januari dat de rechtbank deze afdeling Northcoast zou verbieden en ontbinden.

Deze procedure maakt deel uit van een poging van justitie om alle Nederlandse afdelingen van de Hells Angels te laten verbieden.

Het OM vindt dat de motorclub niet in de samenleving thuishoort, omdat de organisatie criminele activiteiten ontplooit.

Chapters

De uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden is de eerste in de reeks rechtszaken die justitie tegen het bestaan van de Nederlandse afdelingen van de Hells Angels heeft aangespannen. Het is uniek in de wereld dat een land alle afdelingen van de Hells Angels, zogenoemde chapters, met dwang wil laten opheffen.

Politie en justitie zijn ook al lang bezig met strafrechtelijke onderzoeken tegen de Hells Angels. Volgens officier van justitie Gert Oldekamp is er echter geen tijd om die procedures af te wachten, omdat de strafzaken tegen de leden van de Hells Angels nog heel veel tijd in beslag gaan nemen. Hun criminele activiteiten berokkenen volgens hem nu al grote schade aan de samenleving.

Criminele activiteiten

"De Hells Angels maken zich op grote schaal schuldig aan criminele activiteiten", zei Oldekamp tijdens de behandeling van de zaak. "Crimineel gedrag is voor hen 'a way of life'. Alle leden van de afdeling Harlingen hebben een strafblad."