RAALTE - Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft maandagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst in het Overijsselse Raalte uitgehaald naar voormalig coalitiepartner VVD.

De standpunten van die partij zijn niet meer van deze tijd, vindt Balkenende. "De VVD begint weer paars te worden."

Keuzevrijheid

De premier refereerde aan de VVD-standpunten over de legalisering van softdrugs, koopzondagen en medisch-ethische kwesties zoals abortus en euthanasie. De partij van Mark Rutte is hiervan een voorstander.

Tijdens het debat over de regeringsverklaring afgelopen donderdag verzette fractievoorzitter Rutte zich nog fel tegen het medisch-ethische beleid dat dit kabinet wil gaan voeren. De alternatieven voor abortus die het kabinet wil stimuleren, zoals adoptie, gaan volgens Rutte ten koste van de keuzevrijheid van vrouwen.

Respect

Balkenende toonde zich verbaasd over deze opstelling. Het doet denken aan de paarse kabinetten van PvdA, VVD en D66 uit de jaren '90 die werden gekenmerkt door "individu en markt", stelde hij.

Volgens de premier "ontwikkelen opvattingen" zich en is er nu juist behoefte aan de traditionele CDA-waarden van saamhorigheid, respect en verantwoordelijkheid voor de medemens.

Daarom wil hij een verbod op coffeeshops in de nabijheid van scholen en moeten ontspoorde jongeren verplichte opvoedondersteuning krijgen.

Kerk

"We moeten vertrouwen in de toekomst hebben. Dan moet je juist nadenken over moeilijke kwesties van leven en dood", zei Balkenende. Ook over de koopzondag was de christen-democratische premier duidelijk. "Je moet nadenken over wat je door de week doet en wat je op zondag doet."

"Paars is een prachtige kleur in de kerk", hield Balkenende het toegestroomde CDA-publiek voor. "Maar wat de politiek betreft is deze kleur voltooid verleden tijd."