DEN HAAG - Sinds afgelopen weekeinde speurt een NAVO-eskader van vijf tot zes schepen de kust van Nederland af op vliegtuigbommen en mijnen. Ze zoeken naar explosieven die vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de Noordzee zijn gedropt.

Ook de Nederlandse mijnenjager Hr. Ms. Makkum doet aan de ruimingsactie mee, zo meldde het ministerie van Defensie maandag.

De actie is onderdeel van een doorlopend samenwerkingsproject van België, Duitsland, Engeland, Letland en Nederland, waarbij de Noordzee wordt onderzocht op explosieven die gevaar voor de visserij en scheepvaart kunnen opleveren.

Reactiemacht

Nederland levert in de eerste helft van 2008 ruim 3100 militairen aan de snelle reactiemacht van de NAVO (NRF). Het Nederlandse aanbod hiervoor is geaccepteerd. Dat bleek maandag uit een brief die de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Commando

Nederland voert in die periode samen met Duitsland het commando over een van de zes hoofdkwartieren van de snelle reactiemacht en zal daarom gedurende zes maanden meer eenheden leveren dan de gebruikelijke 500 van de afgelopen jaren.

Nederland levert een mijnenjager, een bevoorradingsschip, twaalf F16's, twee Patriot afweerraketten, een geniebataljon, veldartillerie, maar ook staf, een inlichtingenbataljon (ISTAR) en een veldhospitaal. Voor oefeningen zullen de militairen al vanaf medio 2007 beschikbaar moeten zijn.