De beoogde premier van de PvdA is een compromissensluiter, een man van het midden. Met hem als minister-president zal er weinig veranderen. Dat zei lijsttrekker Halsema van GroenLinks zondag in een toespraak tot haar partij. Zij omschreef Cohen tijdens een bijeenkomst in Amsterdam als de "regent van de harde vreemdelingenwet". Ze herinnerde aan het "paarse" verleden van Cohen, die als staatssecretaris van Justitie belast was met het asielbeleid.

Met Cohen als premier zullen paarse compromissen CDA-compromissen worden, aldus Halsema. Ze riep Cohen op niet te kiezen voor de lijn van PvdA-lijsttrekker Bos, die wil samenwerken met het CDA, maar aan te sturen op linkse samenwerking met GroenLinks en SP. Halsema verweet het CDA dat die als middenpartij naar rechts schuift door zich "uit te leveren" aan de VVD. Ze verweet de PvdA dat die, eenmaal in de regering, een oorlog tegen Irak zeker zal steunen.

De lijsttrekker van GroenLinks haalde ook uit naar Jan Marijnissen van de SP, die zich schuldig zou maken aan "gemakkelijke generalisaties" over integratie van minderheden. "Linkse mensen, hij zou het moeten weten, moeten niet kiezen voor rechtse retoriek."