DEN HAAG - De VVD heeft een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van de dodelijke schietpartij zondag in Enschede, waarvan een 29-jarige tbs'er wordt verdacht.

De Tweede Kamerfractie wil van staatssecretaris Nebahat Albayrak, verantwoordelijk voor tbs'ers, horen hoe het incident heeft kunnen gebeuren.

VVD-Kamerlid Fred Teeven zei maandag daarover: "Hoe is dat mogelijk na alle ophef over tbs'ers en toezeggingen over extra risicoanalyses?" Hij vraagt zich tevens af hoe een tbs'er aan een vuurwapen kan komen.

Geweld

Het verzoek om Albayrak donderdag naar de Tweede Kamer te roepen wordt ondersteund door de Partij voor de Vrijheid (PVV), maar moet nog worden toegewezen. De partij van Geert Wilders had al aangekondigd vragen te zullen stellen over de schietpartij.

Teeven zei dat hij het spoeddebat tevens wil aangrijpen om andere problemen in de tbs-klinieken aan de orde te stellen. Het gaat daarbij onder meer om problemen die zouden zijn gerezen nadat een beveiliger geweld heeft gebruikt tegen een tbs'er.

Intern

Een 44-jarige vrouw uit Enschede is zondag in de vroege ochtend overleden na een schietpartij. Bij het incident raakten vier anderen gewond. De verdachte die de politie heeft aangehouden doorliep de laatste fase van zijn behandeling in de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken.

Het ministerie van Justitie is momenteel bezig alle feiten in kaart te brengen. Een woordvoerder kon maandag nog niet inhoudelijk reageren op het incident. De kliniek Oldenkotte onderzoekt momenteel of intern alle procedures juist zijn gevolgd.