BELGRADO - Het graf van de voormalige Servische president Slobodan Milosevic is geschonden. Een man stootte een meter lange houten staak de grond in op de plaats waar zich volgens hem het hart van de oud-president moest bevinden, zo heeft de Socialistische partij, de vroegere partij van Milosevic, maandag bekendgemaakt.

De dader, die Miroslav Milosevic heet maar geen familie is, zei dat hij met zijn daad bewonderaars van de oud-president wil provoceren, die zich opmaken voor de herdenking van diens eerste sterfdag. Hij zei ook van te voren de politie van zijn plan op de hoogte te hebben gebracht.

Dracula

Het eeuwenoude ritueel dat de man uitvoerde, bekend van talloze Draculafilms, is bedoeld om te zorgen dat een boze geest niet meer terugkeert. De socialistische partij eist dat de dader wordt gestraft voor het schenden van het graf van "een groot president en staatsman" en verwijt de politie dat zij niets doet om de schuldige aan te pakken. De politie wilde geen commentaar geven.

De wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde Milosevic overleed vorig jaar op 11 maart in de gevangenis in Scheveningen voordat het Joegoslaviëtribunaal een oordeel kon vellen over zijn rol bij het uiteenvallen van Joegoslavië.