DEN HAAG - LPF-lijsttrekker Herben vindt dat de PvdA "weer helemaal terug bij af" is nu de Amsterdamse burgemeester Cohen naar voren is geschoven als kandidaat-premier. "De vernieuwende koers van lijsttrekker Wouter Bos wordt nu niet voorgezet", aldus Herben vanuit het Italiaanse dorpje Provesano, waar hij met een LPF-delegatie het graf van Fortuyn heeft bezocht.

Volgens Herben heeft de LPF het Rotterdamse harde model geïntroduceerd in de politiek, maar kiest de PvdA nu voor het Amsterdamse model: "zachte heelmeesters, stinkende wonden". Herben: "Cohen heeft gezegd dat politiecommissarissen niet moeten worden afgerekend op hun prestaties en dat bij gezinshereniging geen inkomenseis mag worden gesteld. We zijn weer terug bij af."

Hoogervorst

VVD-minister Hoogervorst (Financiën) vindt dat PvdA-premierkandidaat Cohen "geen weet heeft van economie en integratie". Vooral op het gebied van integratie staat Cohen voor de "softe lijn" en staat hij recht tegenover de VVD, aldus de bewindsman zondag op een partijbijeenkomst in Delft.

Hoogervorst erkent dat Cohen zijn bestuurlijke ervaring als burgemeester van Amsterdam en oud-staatssecretaris van Vreemdelingenzaken meeheeft. Hij vindt het dan ook "geen verrassing" dat PvdA-leider Bos Cohen naar voren heeft geschoven. VVD-leider Zalm reageert later zondag op de kandidatuur van Cohen.