BREDA - Julien C., die wordt verdacht van de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide, gaat in april naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Hij zal daar psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht. Dat bleek maandag bij de rechtbank in Breda.

De rechtbank hield de eerste pro-formazitting in deze zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt C. ervan dat hij Jesse op 1 december heeft neergestoken in een klaslokaal van de Klim-Op basisschool in Hoogerheide. C. ontkent zelf nog steeds elke betrokkenheid.

Gerard Spong

C. was maandag zelf bij de zitting aanwezig, maar ging niet op de zaak in. Zijn advocaat Gerard Spong drong er daarentegen bij de rechtbank op aan om deze serieuze en gevoelige zaak heel zorgvuldig en professioneel te behandelen, ook al is er bewijsmateriaal dat naar zijn cliënt als dader wijst.

De advocaat benadrukte dat C. namelijk nog steeds ontkent en dat hij naar drie andere personen wijst die in zijn ogen voor de moord op Jesse verantwoordelijk moeten zijn. Het gaat om drie mannen die hem zouden hebben afperst.

Ontvoerd

Volgens C. hebben de drie hem op 1 december ontvoerd en mishandeld. Zij zouden hebben gedreigd zijn halfbroertje wat aan te doen. Dit jongetje zat in dezelfde klas als Jesse Dingemans.

Politie en justitie hebben twee van de drie aangewezen personen kunnen achterhalen. Deze mannen hebben een alibi opgegeven en verteld dat ze op 1 december niet in Hoogerheide waren. Spong wil hen opnieuw aan te tand voelen, omdat beiden hun verklaringen hebben veranderd. Daarom is er een kans dat hun alibi niet klopt, meent de advocaat. De rechtbank heeft dit verzoek gehonoreerd.

Officier van justitie Paul Emmen gaf toe dat de twee hun verklaring hebben gewijzigd en wil daar ook duidelijkheid over. Maar hij wees er wel op dat uit getuigenverklaringen en ander onderzoek inmiddels wel is komen vast te staan dat de twee op de tijd van de moord niet in Hoogerheide waren.

Fotoconfrontatie

Spong maakte maandag bezwaar tegen de manier waarop de politie met getuigen een fotoconfrontatie heeft gedaan. De politie heeft de getuigen foto's van verscheidene personen laten zien. Uit die set foto's moesten ze aangeven wie ze in of bij de school van Jesse hadden gezien.

De advocaat vindt dat de confrontatie niet conform de regels is uitgevoerd. De rechtbank heeft inmiddels besloten om een deskundige uit te laten zoeken of dat klopt en of dat eventueel effect op de betrouwbaarheid van de herkenningen heeft gehad en in welke mate.

De zaak is tot 23 mei aangehouden. De rechtbank hoopt het proces tegen C. op 16 augustus inhoudelijk te kunnen behandelen.