RABAT - Veertien van de 46 Nederlanders die vastzaten in Marokkaanse gevangenissen zijn het afgelopen weekeinde vrijgekomen. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Justitie maandag bekendgemaakt. Twaalf anderen kregen strafvermindering.

De amnestie gebeurde op gezag van koning Mohammed VI. Ter gelegenheid van de geboorte van zijn dochter Lalla Khadija worden 8836 gevangenen op vrije voeten gesteld en de straf van 24.218 anderen gereduceerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft telefonisch van het Marokkaanse ministerie van Justitie vernomen dat er veertien gevangenen vrijkomen en twaalf strafvermindering krijgen. Bovendien heeft het ministerie van zeven personen gehoord dat ze vrij zijn. De oud-gevangenen hebben uit eigen beweging het ministerie gewaarschuwd.

Lijst

Wat de status van de andere zeven is, weet het ministerie nog niet. Het gaat er wel vanuit dat ook zij zijn vrijgelaten. Wie de veertien oud-gevangenen zijn, weet een woordvoerder van het ministerie niet te vertellen. "De lijst moet nog komen."