AMSTERDAM - De Amsterdamse burgemeester Job Cohen is zondagmiddag in de hoofdstad door PvdA-lijsttrekker Bos naar voren geschoven als kandidaat-premier. Als de PvdA bij de verkiezingen op januari als grootste uit de bus komt, is hij de man, die "mits er voor hem een acceptabel regeerakkoord ligt", het kabinet moet gaan leiden.

Cohen wordt niet bij de PvdA-campagne betrokken en wil niet met de andere premierkandidaten Balkenende (CDA) en Zalm (VVD) in debat. "U kunt met mij in debat", zei Bos hierover. Cohen geeft later op zondagmiddag zelf een toelichting op zijn beslissing om zich beschikbaar te stellen.

Volgens Bos is Cohen iemand wiens "inzet, integriteit en fatsoen boven alle twijfel verheven" zijn. Na een consultatie in kleine kring was Bos ervan overtuigd dat de PvdA iemand zou moeten kandideren met politieke en bestuurlijke ervaring en kennis van de problemen rond veiligheid, integratie en de oude wijken. Als burgemeester van Amsterdam (en dus korpsbeheerder) onderhandelde hij onlangs nog met het kabinet-Balkenende over een beter veiligheidsbeleid, bracht Bos in herinnering.

Bos wees verder op de periode van Cohen als staatssecretaris van Vreemdelingenzaken in het tweede paarse kabinet-Kok. Hij was toen verantwoordelijk voor de invoering van de Vreemdelingenwet. "En hij heeft ook leiding gegeven aan het uitzetten van criminele illegalen", aldus Bos.

Partijleider Bos had al vroeg aangegeven zelf niet in te zijn voor het premierschap, omdat hij de PvdA vanuit de Tweede Kamer wil aanvoeren als fractievoorzitter. De discussie over de PvdA-premierkandidaat beheerste de laatste paar dagen de verkiezingscampagne. Nadat uit alle peilingen duidelijk was geworden dat de PvdA in een nek-aan-nek-race is gewikkeld met het CDA, beloofde Bos met een premierkandidaat op de proppen te komen. Vlak voor de bekendmaking zondagmiddag heeft Bos het partijbestuur en de kandidaten voor de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de kandidatuur van Cohen.