LONDEN - Een voormalige strijder van de Taliban, die in Afghanistan heeft gevochten tegen Britse en Amerikaanse troepen, heeft in Groot-Brittannië asiel gekregen omdat hij vreesde dat de nieuwe, door het westen gesteunde regering in zijn land hem zou vervolgen. Dat heeft de Britse krant Sunday Telegraph gemeld.

Advocaten van de 32-jarige strijder hebben volgens de krant zaterdagavond bekendgemaakt dat het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken het asiel heeft verleend. Dat zou al gebeurd zijn in mei vorig jaar, toen de man woonde in Cardiff, in Wales. Volgens de advocaten zijn nog ten minste twee asielaanvragen van Taliban-strijders in behandeling.

De strijder, wiens naam niet is onthuld, was na de val van de Afghaanse hoofdstad Kabul in november 2001 naar Groot-Brittannië gevlucht. Volgens een advocaat heeft hij littekens van schotwonden in zijn ledematen, die hij opliep toen hij vocht voor de Taliban.

Nick Bourne, de leider van de Conservatieven in het parlement van Wales, gaat over het asiel vragen stellen aan minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett. "Dit is een bijzondere slag in het gezicht van onze troepen", zei hij. "Ik denk dat de meeste mensen het erover eens zijn dat iemand die tegen Groot-Brittannië en onze bondgenoten heeft gevochten, geen asiel zou moeten krijgen", aldus de politicus.