TALLINN - De parlementsverkiezingen zondag in Estland zijn volgens de voorlopige einduitslag uitgelopen op een zege voor de centrumrechtse Hervormingspartij van premier Andrus Ansip.

Ook zijn coalitiegenoot, de meer linksgeoriënteerde Centrumpartij van Edgar Savisaar, deed het goed. Beide partijen ontlopen elkaar weinig.

De Hervormingspartij zou volgens Estse media na telling van bijna alle stemmen kunnen rekenen op steun van van 27,7 procent van het electoraat. De Centrumpartij zou uitkomen op 26,2 procent. In het 101 zetels tellende parlement zal de winnaar waarschijnlijk kunnen rekenen op 31 zetels tegen 29 voor de Centrumpartij.

Groei

Circa 61 procent van de ongeveer miljoen kiesgerechtigde Esten kwam zondag in de benen om te stemmen. Ansip lijkt nu zoals verwacht te hebben geprofiteerd van de sterke economische groei in de noordelijkste van de drie Baltische staten, die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie.

Opiniepeilingen wezen al eerder uit dat de huidige coalitie, sinds april 2005 aan de macht, waarschijnlijk in het zadel kan blijven.

Hervormingen

Door krachtige liberale hervormingen kent Estland al jaren een sterke economische groei, een dalende werkloosheid, de laagste staatsschuld van Europa en een voordelige inkomstenbelasting van 23 procent voor alle burgers.

Internet

De informatietechnologie is een zeer belangrijke sector van de Estse economie. Zo maakten ruim 30.000 Esten de afgelopen week gebruik van de mogelijkheid om alvast via internet hun stem uit te brengen voor de parlementsverkiezingen, als eerste land ter wereld.

Toch zijn er nog tal van sociale problemen die de komende jaren aangepakt moeten worden. Door de gemiddeld lage salarissen hebben veel Esten grote moeite het hoofd boven water te houden. Verder heeft Estland relatief het hoogste aantal hiv-besmettingen buiten Afrika, het relatief hoogste aantal gevangenen in de EU en de levensverwachting van mannen in Estland is met de 66 jaar de laagste van Europa.

Spanning

Ook zijn de relaties tussen NAVO-lid Estland en buurland Rusland na de afscheiding in 1991 nog altijd verre van goed. De spanning laaide onlangs op toen het Estse parlement een mislukte poging ondernam om een oorlogsmonument uit het Sovjettijdperk in de hoofdstad Tallinn te laten verwijderen. Dit tot grote woede van Moskou en de grote groep etnische Russen in Estland, die zich al gediscrimineerd voelt in het dagelijks leven.