AMSTERDAM - PvdA-vicepremier Wouter Bos wil praten met de landen die een verbod hebben op het opgeven van de nationaliteit. Hij heeft er grote problemen mee dat deze landen, een groep van zeventien waaronder Marokko, Griekenland en Argentinië, een verplichting hebben op het behouden van de nationaliteit.

Dit bevestigde een persoonlijk medewerkster van de PvdA-leider zondag. Bos laat open of dat praten moet leiden tot verdragen zodat bijvoorbeeld in Nederland wonende Marokkanen kunnen kiezen voor alleen de Nederlandse nationaliteit. Hij maakt er een punt van dat er een keuzevrijheid blijft.

Bos is geen voorstander van het gedwongen opgeven van een tweede paspoort. Hij doelde op PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb die een Nederlands en een Marokkaanse paspoort heeft, en niet van zijn Marokkaanse nationaliteit af kan.

Gedwongen

Op een verkiezingsbijeenkomst in Utrecht gaf Bos zaterdag al aan dat hij vragen heeft over het feit dat kinderen van Nederlands-Marokkaanse ouders gedwongen de Marokkaanse nationaliteit krijgen. "Daar zou ik wel wat aan willen doen."

Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) wil een verbod op de dubbele nationaliteit wegens de schijn van belangenverstrengeling en dubbele loyaliteit. Hij diende afgelopen donderdag in de Tweede Kamer ook een motie van wantrouwen in tegen Aboutaleb, maar ook tegen PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak die een Nederlandse en een Turkse pas heeft. De motie kreeg geen enkele steun.

Plasterk

In het tv-programma Buitenhof zei PvdA-minister van Onderwijs Ronald Plasterk zondag nog eens dat zijn partij niet tornt aan de positie van de twee bewindslieden, maar best wil praten over de dubbele nationaliteit.

Hij vindt het "een idee" dat net als in de Verenigde Staten een beoogd ingezetene een zware eed aflegt. Plasterk zei dat die mensen hun oude pas gewoon mogen behouden. Hij gaf als voorbeeld Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californië die in Oostenrijk is geboren.

Eed

Die eed voor nieuwe Amerikanen begint als volgt: "Ik verklaar hierbij, onder ede, dat ik absoluut en geheel afstand doe van elke alliantie en trouw aan elke buitenlandse prins, potentaat, staat of soevereiniteit waarvan ik tot nu toe een onderdaan of burger ben geweest; dat ik de Grondwet en wetten van de Verenigde Staten zal ondersteunen en verdedigen tegen alle vijanden, buitenlands en binnenlands."