AMSTERDAM - Een 29-jarige man heeft zondagochtend in Enschede een 44-jarige vrouw doodgeschoten en meerdere personen verwond. De inwoner van Enschede werd vijf uur na de schietpartij aangehouden, meldt de politie.

De 29-jarige verdachte is een tbs'er, die in de laatste fase van zijn behandeling zat. Hij woont zelfstandig in Enschede, maar staat wel onder toezicht.

De schietpartij gebeurde rond 05.15 uur in de Brammelerstraat in het centrum van de Twentse stad. Een 44-jarige vrouw uit Enschede werd doodgeschoten. Vier andere inwoners van de stad, in leeftijd variërend van 16 tot 47 jaar, raakten gewond aan armen, benen en liezen. Het omgekomen slachtoffer en twee van de gewonden waren uitgeweest in Enschede. De groep stuitte in de binnenstad op de schutter. Onderzoek moet uitwijzen wat zich precies heeft afgespeeld.

Het staat vast dat de verdachte meerdere schoten heeft gelost, waarna hij lopend is gevlucht. Hij werd rond 10.30 uur in het nabijgelegen Haaksbergen opgepakt.

Het ministerie van Justitie doet geen mededelingen over het misdrijf waarvoor de verdachte tot tbs is veroordeeld. Volgens een woordvoerder is het gebruikelijk dat tbs'ers na een verblijf in een kliniek en succesvolle verlofperiodes buiten de muren van de kliniek wonen.

PVV

De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft naar aanleiding van de schietpartij in Enschede vragen gesteld aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. De PVV wil onder meer van hem weten of niet het moment is aangebroken om het hele systeem van het verlenen van vrijheden aan terbeschikkinggestelden te heroverwegen. Bovendien wil de partij opschorting van alle vrijheden van welke aard dan ook aan terbeschikkinggestelden.