RIYAD - De leiders van Saudi-Arabië en Iran willen voorkomen dat het sektarische geweld zich buiten Irak verspreidt. Dat kwamen beide landen zaterdag overeen na overleg tussen de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en de Saudische koning Abdullah. De relaties tussen beide landen zijn bekoeld sinds Ahmadinejads aantreden.

Het was Ahmadinejads eerste officiële bezoek aan het pro-Amerikaanse Saudi-Arabië. De spanningen in de regio zijn opgelopen door lokale conflicten en de groeiende kloof tussen soennieten en sjiieten. Iran is een van de invloedrijkste vertegenwoordigers van het sjiisme en Saudi-Arabië van de soennitische stroming binnen de islam.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Saud al-Faisal zei dat beide leiders "het er over eens zijn dat de grootste dreiging voor de islamitische natie de pogingen zijn om de strijd tussen soennitische en sjiitische moslims aan te wakkeren". Verder spraken ze hun steun uit voor de Iraakse regering, de eenheid van Irak en de gelijkheid van zijn burgers.

Milities

In Irak steunt het Iraanse regime sjiitische milities. Sommige van deze groepen plegen bloedbaden onder de soennitische minderheid, de voormalige machthebbers van het land. Saudische zegslieden hebben al gesuggereerd dat de Saudische regering de soennieten in Irak financieel en materieel gaat steunen als hun voortbestaan in het gevaar zou komen.

Saudi-Arabië maakt zich ongerust over de groeiende invloed van Teheran in Irak en zijn steun aan Hezbollah in Libanon en Hamas in de Palestijnse gebieden. De landen staan hier ook tegenover elkaar. Zo steunt Riyad de Libanese regering van de soennitische premier Fouad Siniora, terwijl de sjiitische Hezbollah deze regering omver probeert te werpen.

Steunen

Volgens het Saudische staatspersbureau SPA verklaarde Ahmadinejad Saudische pogingen te zullen steunen om de situatie in Libanon te kalmeren en de politieke crisis op te lossen, aldus de BBC. De president en de koning spraken volgens SPA de hoop uit dat "alle Libanese partijen (positief) op deze inspanningen zullen reageren".

De Iraanse president zou ook hebben gezegd het Arabische vredesinitiatief uit 2002 te steunen, aldus SPA. Het persagentschap weidde hier verder niet over uit. In 2002 keurde de Arabische Liga in Beiroet een Saudisch plan goed om Israël te erkennen als dat land zich terugtrekt achter de grenzen van 1967 en een Palestijnse staat erkent. Ahmadinejad zei eerder dat Israël van de kaart moet worden geveegd. Van Iraanse zijde werd niets over dit heikele onderwerp gezegd.

Saudi-Arabie wordt gezien als de leider van het soennitische, pro-westerse blok in het Midden-Oosten waartoe verder ook nog Egypte en Jordanië bijhoren. Naast de groeiende invloed van Iran in de regio maken de Saudiërs zich ook zorgen dat Iran gaat stoken onder hun eigen sjiitische minderheid die wonen in het olierijke oosten van het koninkrijk. Ook is Riyad bezorgd over de nucleaire plannen van Iran.