WASHINGTON - De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland zijn er nog niet in geslaagd om al hun verschillen over een tweede VN-resolutie tegen Iran bij te leggen. Dat zei een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Volgens hem moeten nog wat problemen worden opgelost, maar "blijven alle partijen zich uitspreken voor een tweede resolutie in de nabije toekomst". Diplomaten van de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland bespraken de kwestie zaterdag.

De Verenigde Staten en Europa verdenken Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapen onder het mom van een civiel atoomprogramma. Teheran ontkent de aantijging. De internationale gemeenschap wil echter dat de Islamitische Republiek de verrijking van uranium opschort.

Gevoelig

Omdat het hieraan niet voldeed nam de Veiligheidsraad op 23 december een resolutie aan waarmee Iran beperkte sancties werden opgelegd. Teheran gaf niet toe en nu wordt over verscherping van de sancties gesproken, maar dat ligt zeer gevoelig bij Irans handelspartners China en Rusland.

De ambassadeurs van de zes landen bij de Veiligheidsraad zullen zich nu gaan buigen over de kwestie, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij bleef positief gestemd. Er moeten slechts nog een "paar openstaande zaken worden opgelost", zei hij.