AMERSFOORT - VVD-partijvoorzitter Eenhoorn wil dat zijn partij opnieuw gaat regeren met de LPF als de liberalen samen met het CDA geen meerderheid halen. Ook lijsttrekker Zalm sluit de LPF niet uit.

Voortzetting van de huidige coalitie heeft Eenhoorn 'veel liever' dan een CDA/PvdA-kabinet, zei hij zaterdag op een partijbijeenkomst van de VVD in Amersfoort.

'Centrumlinks kabinet slecht voor het land'

De VVD moet volgens hem koste wat het kost voorkomen dat er een centrumlinks kabinet komt. "Dat zou slecht zijn voor het land", meent Eenhoorn. "De grote economische problemen kunnen alleen worden opgelost in een kabinet waarin VVD en CDA zitten."

VVD-leider Zalm heeft tot nu toe steeds zijn voorkeur uitgesproken voor een 'stabiele tweepartijencoalitie' van zijn partij en de christen-democraten. Hij heeft de LPF weliswaar niet uitgesloten, maar voelt niets voor het pleidooi van Eenhoorn om na de verkiezingen van 22 januari direct in te zetten op continuering van de huidige coalitie als VVD en CDA samen geen meerderheid halen.

Zalm liet weten dat als het de VVD niet lukt "ver in de dertig zetels te komen" er waarschijnlijk een kabinet komt van CDA en PvdA, omdat die twee partijen dan op een meerderheid kunnen bogen.

Zalm sluit LPF niet uit

Als die partijen er tijdens de formatie niet uitkomen, komt de VVD in beeld en sluit Zalm niet uit dat de LPF ook weer aanschuift. "Maar dat zien we tegen die tijd wel." CDA-leider Balkenende ziet niets in hernieuwde samenwerking met de LPF.

Eenhoorn mikt op dertig of meer zetels voor de VVD op 22 januari. "Minder dan dertig is te weinig. Dan zou ik teleurgesteld zijn", aldus de partijvoorzitter. Eenhoorn gaat er nog steeds vanuit dat CDA en VVD samen een meerderheid zullen halen. "Het doemscenario is dat dat niet gaat lukken."

De VVD was in augustus de partij die de stekker uit de toenmalige regering haalde na aanhoudende onenigheid in de LPF-fractie.

Bolkestein: LPF er bij geen optie

De LPF erbij halen, is volgens Europees Commissaris en voormalig VVD-leider Frits Bolkestein geen optie. De VVD moet de oppositiebanken in als de partij met het CDA geen meerderheid zou halen. Dat zei hij in het EO-programma Knevel op Zaterdag.

Volgens Bolkestein, die overigens benadrukt geen rol meer te spelen in de Nederlandse politiek, zou de VVD 'er verstandig aan doen' om in zo'n geval de oppositie in te gaan. Een coalitie van PvdA en CDA zou het in het huidige economische klimaat en 'vanwege de spanningen binnen en tussen die partijen' zo zwaar krijgen, dat er binnen twee jaar weer verkiezingen zullen zijn, aldus Bolkestein.