SINT PETERSBURG - De Russische politie heeft zaterdag in het centrum van Sint Petersburg tientallen betogers gearresteerd en verscheidene charges uitgevoerd. Bijna 5000 demonstranten ageerden er ondanks een verbod van de autoriteiten tegen de politiek van president Vladimir Poetin. Volgens officiële opgave waren er circa vijftig arrestaties, de organisatie zei dat ongeveer tweehonderd mensen door de politie zijn opgepakt. De meesten zijn weer vrijgelaten.

Bekijk video

Het was een zeldzaam massaal straatprotest tegen Poetin en commentatoren spraken van een succes van de oppositie. De demonstranten braken door een politiekordon en trokken onder meer over de belangrijkste boulevard in het centrum van de stad, de Nevski Prospekt.

De betogers riepen onder meer "Weg met de corrupte machthebbers!" en "Rusland (moet) zonder Poetin". De betogers kwamen uit verschillende politieke stromingen uit de oppositie zoals nationalistische neo-bolsjewieken en liberale democraten.

Kasparov

De organisatie was in handen van de voormalige premier Michail Kassijanov en ex-wereldkampioen schaken Garry Kasparov. Kasparov poogt de tegenstanders van Poetin te verenigen. Hij was zaterdag tevreden over de betoging en zei dat iedereen die er kwam "de angst heeft overwonnen en angst is de laatste steunpilaar van het regime".

De politie trad volgens ooggetuigen hard op. Bejaarde betogers zouden zijn geslagen met wapenstokken en ook gehandicapte veteranen zouden harde klappen hebben gehad.

St. Petersburg