NIJMEGEN - Het aantal Nederlanders dat vastzit in buitenlandse gevangenissen stijgt elk jaar. Vorig jaar zaten 2500 Nederlanders in buitenlandse detentie. Van hen is 80 procent opgepakt voor een drugsdelict.

Dat blijkt uit cijfers die het Nijmeegse onderzoeksinstituut ITS heeft gepubliceerd in zijn maandblad. Het ITS is op verzoek van het ministerie van Justitie begonnen met een onderzoek naar het grote aantal Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Het ITS zoekt ook uit waarom het in zo veel gevallen om drugsgerelateerde misdrijven gaat.

Twintig jaar geleden zaten nog maar 579 Nederlanders in het buitenland gevangen. Sindsdien is hun aantal steeds gestegen. In 2004 meldde het ministerie een record van 2362, maar vorig jaar zijn dus nog een kleine 150 mensen meer in de cel gezet.

Relatief

Het aantal Nederlanders dat elders gevangen zit, is relatief en absoluut hoog, stelt het ministerie. Vorig jaar zaten bijvoorbeeld 2500 Britten, 1800 Fransen, 1500 Duitsers en 2500 Amerikanen in buitenlandse cellen, terwijl die landen veel meer inwoners hebben dan het kleine Nederland.

Duitsland herbergt de meeste Nederlandse gevangenen, gevolgd door Frankrijk. Ook in Suriname, de Dominicaanse Republiek, Brazilië en Marokko zijn tientallen Nederlanders opgesloten.

Arabische landen

Hoewel de indruk bestaat dat veel landgenoten in Aziatische landen in de problemen komen, is dat volgens het ITS niet waar. In Thailand bijvoorbeeld zitten op dit moment maar enkele Nederlanders in detentie. De begeleiding van Nedelanders in buitenlandse gevangenschap kost het rijk jaarlijks ruim een miljoen euro.