HILVERSUM - Minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie is verbaasd over de commotie die is ontstaan over haar uitspraak van een week geleden dat ze tegen een volledig verbod van de boerka is.

"Ik heb de reacties met stijgende verbazing gehoord. Het beeld is ontstaan dat ik een fan van de boerka ben. Dat is absoluut niet het geval." Dat zei de minister zaterdagochtend in het Radio 1 Journaal.

De Tweede Kamer heeft enige tijd geleden tot twee maal toe een motie aangenomen waarin wordt aangedrongen op een algeheel boerka-verbod.

Uitvoeren

Maar de minister wil die moties niet uitvoeren. "Zo'n verbod is juridisch heel ingewikkeld. Bovendien dragen hooguit 150 vrouwen in ons land een boerka", aldus de minister.

Een algeheel boerka-verbod is volgens Vogelaar eerder stigmatiserend en contraproductief. Dat haar uitspraken zoveel emoties hebben losgemaakt, had ze niet gedacht. Volgens de minister duidt dat erop dat de boerka het symbool is geworden voor de angst voor de islam. De minister wil daarover gesprekken voeren met verschillende geledingen uit de samenleving.

School

Vogelaar wees erop dat het nu al mogelijk is om het dragen van een boerka te verbieden in specifieke situaties, zoals op school en in het openbaar vervoer.

Een boerka is een gewaad dat het hele lichaam bedekt. De ogen zijn bedekt met een stukje gaas.