RIJSWIJK - Omdat er vertrouwelijke politie-informatie is gelekt aan Turkije loopt een aantal onderzoeken naar de georganiseerde misdaad in Nederland en Turkije gevaar. Dat blijkt uit vertrouwelijke correspondentie die in het bezit is van NRC Handelsblad. Dit meldt de krant zaterdag.

De informatie is volgens de AIVD gelekt door een Turkse tolk die inmiddels is ontslagen. Onderzoeken die onder druk zijn komen te staan, zijn onder meer die naar de verdachten van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra en naar de mogelijke heroïnehandel van Nedim Imaç, de onlangs vermoorde voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor.

In beide onderzoeken was de hulp nodig van de Turkse autoriteiten. In de NRC reageert een hoge Turkse politiefunctionaris verrast op het verwijt dat er informatie zou zijn gelekt. "Ik weet dat er problemen zijn met deze tolk, maar dat hij onrechtmatig vertrouwelijke informatie zou hebben verstrekt aan Turkije is nieuw voor mij."

De AIVD bevestigde zaterdag dat de tolk in kwestie op de korrel is genomen. De dienst verricht zogeheten veiligheidsonderzoeken naar personen in vertrouwensfuncties. In het geval van de tolk resulteerde zo'n onderzoek in 2005 in een weigering van de AIVD een "verklaring van geen bezwaar" af te geven. De tolk heeft die conclusie bij de rechtbank en de Raad van State tevergeefs aangevochten.

Endstra

NRC Handelsblad schrijft dat politie en justitie in Amsterdam nadien toch gebruik hebben gemaakt van de diensten van de tolk, in die zin dat hij ten behoeve van het onderzoek-Endstra zou hebben bemiddeld tussen de recherche in Nederland en de Turkse autoriteiten, met wie de samenwerking stroef zou verlopen.

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie zegt bij monde van persofficier van justitie Hanneke Festen geen commentaar op de zaak te kunnen geven, omdat de verdachten in de zaak-Endstra in zogeheten berperkingen zitten. Het Korps Landelijke Politiediensten beperkt zijn reactie tot de mededeling dat de samenwerking met Turkije goed verloopt. Het landelijk parket van het OM wil niet op de kwestie ingaan.