RIJSWIJK - Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten (PS) woensdag zal 40 tot 45 procent van de stemgerechtigde Nederlanders zijn stem uitbrengen. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

In 2003 was de opkomst 47 procent van het aantal kiesgerechtigden. Vooral jongeren lieten het bij deze verkiezingen afweten. Alleen de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2004 kenden een lager opkomstcijfer, 39 procent.

Het partijprogramma voor de PS is niet de belangrijkste reden om op een partij te stemmen. Bijna een derde stemt uit gewoonte op een partij. Een kwart van de kiezers laat de prestaties op landelijk niveau meewegen bij de stemkeuze.

Driekwart van alle Nederlanders weet dat dit jaar verkiezingen voor de PS worden gehouden. Drie op de vijf weet dat de verkiezingen op 7 maart zijn. CDA, PvdA en VVD zullen de populairste partijen zijn, maar de SP en de ChristenUnie zullen veel stemmen winnen. De huidige coalitie zou in deze prognose de meerderheid ook in de Eerste Kamer houden.

Eerder vrijdag werd bekend dat bijna driekwart van de Nederlanders niet weet wat de naam is van de 'eigen' commissaris van de Koningin. Dit meldde marktonderzoekbureau Team Vier op basis van een enquête onder 908 Nederlanders.