DEN HAAG - Minister-president Jan Peter Balkenende heeft de kiezers opgeroepen komende woensdag naar de stembus te gaan voor de Statenverkiezingen. "Ik hoop dat de opkomst hoog zal zijn en mensen zich goed bewust zijn van het belang van de Provinciale Staten", aldus Balkenende vrijdag.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, waarschuwde dat de verkiezingen niet alleen van belang zijn voor de gang van zaken in een provincie. "Want van daaruit wordt ook de Eerste Kamer gekozen." Uit opiniepeilingen blijkt dat het nog spannend wordt of de coalitiepartijen na de verkiezingen ook een meerderheid in de senaat krijgen.

Beatrix

De premier had ook iets te zeggen over het staatsbezoek dat koningin Beatrix deze week aan Turkije bracht. "Het is zeer succesvol verlopen."

Het bezoek, waaraan ook kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima deelnamen, betekende volgens hem een versterking van de banden tussen Nederland en Turkije. Ook vanuit Turkije komen goede geluiden, aldus de premier.

Balkenende wees erop dat tijdens het bezoek ook lastige en gevoelige zaken aan de orde zijn geweest. Zo sneed premier Erdogan zelf de Armeense kwestie aan en gaf hij daarbij aan dat Turken en Armenen er zelf uit moeten komen. Turken en Armenen verschillen met elkaar van mening over de massamoord op Armeniërs in het Ottomaanse rijk in 1915 en de jaren daarna.