PARIJS/LONDEN - Tienduizenden mensen over de hele wereld hebben zaterdag tegen een mogelijke aanval op Irak gedemonstreerd. Betogingen waren er in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Amerika. In Duitsland kreeg een betoging een officieel tintje door de deelname van de sociaal-democratische bondskanselier Gerhard Schröder en leden van de regeringspartij Groenen.

Bijna 5000 mensen gingen in Tokio de straat op. In de Syrische hoofdstad Damascus scandeerden meer dan 15.000 mensen leuzen tegen de Verenigde Staten, de grootste voorstander van militair ingrijpen. Ze betuigden eveneens hun steun aan de Palestijnen in de bezette gebieden van Israël.


In Syrië protesteerden tienduizenden mensen tegen een oorlog in Irak. De man op de foto's is de Syrische president Bashar Assad.

Voor de ambassade van de Verenigde Staten in Moskou zwaaiden enkele honderden communisten met rode vlaggen en portretten van Lenin in een steunbetuiging aan Irak. In de Pakistaanse stad Rawalpindi vormden schoolkinderen en vrouwen een menselijke keten.

Europa

Wenen was met een nachtelijke stille mars de eerste Europese stad. Daar eindigde de optocht voor de ambassade van de Verenigde Staten, waar de demonstranten een Amerikaanse vlag verbrandden.

In Parijs en andere Franse steden gingen enkele duizenden mensen de straat op om tegen een oorlog te ageren. Ook in de Zweedse hoofdstad Göteborg en in Duitse steden als Rostock en Tübingen deden duizenden mensen mee aan een protestmars.

Door Britse en Ierse steden trokken tienduizenden betogers bij kaarslicht in een zwijgend protest tegen een oorlog. In Zuidwest-Ierland protesteerden 2000 personen tegen het besluit van de regering om een vliegveld open te stellen voor Amerikaanse toestellen op weg naar de Golfregio.


Vrouwen laten in Tokio foto's zien van mensen die volgens hen slachtoffer zijn geworden van de Golfoorlog in 1991. Ze pleiten voor een vreedzame oplossing

Duizenden Italiaanse anti-globalisten begaven zich naar de haven van Napels. Voor zondag staan betogingen in Spanje en België op het programma.

Actievoerders Nederland opgepakt

Ongeveer tachtig tot negentig actievoerders zijn zaterdagmiddag in Nederland gearresteerd, aldus een schatting van een woordvoerder van de Luchtmacht. Ze waren de vliegbasis Volkel binnengedrongen. De demonstranten konden de basis opkomen, nadat ze met tangen gaten in de omheining hadden gemaakt.

Alle arrestanten zitten nog vast. Zij worden zaterdag in Uden of Den Bosch voorgeleid. De actievoerders maken deel uit van ongeveer tweehonderd demonstranten van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog die zaterdag actie voeren bij de Noord-Brabantse vliegbasis.

Het platform protesteert tegen de dreigende oorlog met Irak en wil op het terrein van de basis inspecteren of daar Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen. De actiegroep is van mening dat de Verenigde Staten, in navolging van Irak, duidelijkheid moeten verschaffen over hun massavernietigingswapens.