AMSTERDAM - De Nationale Recherche heeft donderdagavond een einde gemaakt aan de gijzeling van een 26-jarige Duitser in een woning in Den Haag. De 23-jarige bewoner, die het slachtoffer moest bewaken, werd door een arrestatieteam van de regionale politie opgepakt.

De hoofdverdachte, een 30-jarige Turkse drugshandelaar, werd in Rotterdam aangehouden en twee andere verdachten in Duitsland. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

Afpersing

De gijzeling begon een week geleden in het Duitse Hannover en maakte waarschijnlijk deel uit van een afpersing in het criminele drugscircuit, meldt het OM. De opdrachtgever voor de ontvoering zou een relatie in het drugsmilieu onder druk hebben willen zetten om tweehonderdduizend euro te betalen door zijn neef te ontvoeren.

Honkbalknuppel

Begin deze week werd het slachtoffer overgebracht naar de Haagse woning. De Duitser verbleef daar permanent vastgebonden op een stoel, zonder eten en kreeg alleen wat water, meldt het OM. Bovendien werd de man volgens het landelijk parket ernstig mishandeld met een honkbalknuppel. Als hij moest slapen, duwden zijn ontvoerders simpelweg de stoel omver.

Het slachtoffer verkeerde na zijn bevrijding in een shock, maar werd na onderzoek door een arts naar huis gebracht.