SEOUL - Noord-Korea en Zuid-Korea hebben vrijdag een akkoord bereikt over een tijdelijke hereniging van families die door de Koreaanse deling zijn verscheurd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld.

Bekijk video

Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse functionnarissen voerden de afgelopen dagen in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang overleg over verbetering van de samenwerking. De kwestie van de verscheurde families stond hoog op de agenda. Het is niet bekend wanneer de reünies zullen plaatsvinden.

Reünies

In de afgelopen jaren zijn duizenden Koreanen tijdelijk met elkaar herenigd. De vraag van gescheiden families naar een reünie is echter vele malen groter.

Het Koreaanse schiereiland werd na de Tweede Wereldoorlog opgedeeld in een Amerikaanse- en een Sovjet-zone. De scheiding van Noord- en Zuid-Korea werd definitief in 1953, na een onderlinge oorlog van drie jaar die officieel nog niet is beëindigd.

Testen

Tijdens het overleg van de afgelopen dagen werden de delegaties van de twee Korea's het ook eens over het testen van een grensoverschrijdende trein in de eerste helft van dit jaar. Noord en Zuid-Korea maakten al eerder afspraken over het laten rijden van treinen door een gedemilitariseerde zone tussen beide landen. De testen werden echter steeds uitgesteld.

Verder zei een Zuid-Koreaanse onderhandelaar vrijdag dat Seoel 150.000 ton kunstmest naar Noord-Korea stuurt. De kunstmest is onder meer bestemd voor de Noord-Koreaanse boeren die rijst verbouwen.