RABAT - De Marokkaanse koning Mohammed heeft een recordaantal gevangenen in zijn land amnestie verleend. Reden voor de geste is de geboorte van zijn dochter, prinses Khadija, maakte het Marokkaanse ministerie van Justitie donderdagavond laat bekend.

In totaal 8836 gevangenen zullen op vrije voeten worden gesteld terwijl de straf van 24.218 anderen zal worden gereduceerd. De totale gevangenenpopulatie in Marokko staat op circa 56.000.

Onder de gelukkigen bevinden zich volgens het departement 65 chronisch zieke mensen of met een handicap, 167 ouderen, 53 zwangere vrouwen en moeders en 417 buitenlanders. Van de buitenlanders worden er 278 vrijgelaten en krijgen 139 anderen strafvermindering.

Gevangenen

De eerste gevangenen die profiteren van de geboorte van de prinses, zijn al op vrije voeten gesteld, aldus het ministerie. Het kan een week in beslag nemen om iedereen vrij te laten, liet een woordvoerder weten.

Het is niet bekend of er onder de vrijgelaten gevangenen ook Nederlanders zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken acht het niet onwaarschijnlijk, maar door het grote aantal, kan het een aantal dagen duren voor er een duidelijk overzicht is. In totaal zitten er momenteel 46 Nederlanders in een Marokkaanse gevangenis. Het overgrote deel zit vast voor drugssmokkel.

In totaal zitten er er ongeveer 2500 Nederlanders in een buitenlandse gevangenis. Tachtig procent van hen is veroordeeld voor drugshandel. Het overgrote deel, 60 procent, zit zijn straf uit in Europa, en dan met name in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.