DEN HAAG - Tientallen militairen zijn lid van de omstreden motorclub Hells Angels. Het ministerie van Defensie heeft hen dringend verzocht hun lidmaatschap op te zeggen. Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vrijdag gezegd.

Juridische maatregelen zijn op dit moment niet mogelijk, aldus de minister. Het wachten is op een rechter die bepaalt dat de Hells Angels een criminele organisatie is, zoals het Openbaar Ministerie stelt. Het OM probeert via een civiele procedure de Hells Angels tot verboden organisatie te laten verklaren.

Van Middelkoop zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat de commandanten hun militairen wijzen op de gedragscode van Defensie: "We weten allemaal dat de Hells Angels internationaal een bedenkelijke reputatie hebben. Daarom zeggen we: denk eens goed na of je vrijetijdsbesteding niet op gespannen voet staat met je ambt als militair."

Vooralsnog beperkt Defensie zich tot gesprekken tussen commandanten en de betrokken militairen. Het is niet precies bekend om hoeveel militairen het gaat. Defensie vindt dat het lidmaatschap van de Hells Angels het aanzien van de krijgsmacht schaadt.

Ontslag

Maar volgens voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond ACOM dreigt er al een militair ontslagen te worden. Deze man had het lidmaatschap van zijn motorclub al opgezegd, maar volgens Kleian is hem ook gesommeerd per direct alle contacten met mensen van die club te verbreken. Mocht de man ontslagen worden, dan stapt de bond naar de rechter.

De ACOM en de vakbond AFMP vinden dat Defensie vooralsnog veel te ver gaat. Volgens AFPM-voorzitter Wim van den Burg moeten de maatregelen in evenwicht zijn. Als een militair een leren jack aan heeft en er zit een embleem op zijn motor, gaat Defensie er al van uit dat hij een Hells Angel is, stelde de voorzitter.

Criminele types

Hij vindt dat Defensie eerst de uitspraak van de rechter over deze motorclub moet afwachten. "Honderden militairen rijden motor." Defensie moet daarbij volgens Van de Burg terughoudend zijn als het gaat om een inbreuk op het persoonlijke leven.

Volgens de voorzitter moet in dit geval eerst de rechter hebben geoordeeld dat de organisatie op zich crimineel is. "Als er criminele types in een organisatie rondlopen, is dat niet voldoende reden." Ook Kleian vindt dat Defensie eerst de rechterlijke uitspraak over deze motorclub moet afwachten voordat het ministerie ingrijpt.

Schorsing

Een 49-jarige marinier en lid van de Hells Angels uit Zwijndrecht is inmiddels geschorst omdat tegen hem een strafrechtelijk onderzoek loopt. "Hij wordt verdacht van strafbare feiten", verklaarde de woordvoerder van Defensie.

Carribbean Brothers

Twee jaar geleden bleek al dat een aantal Nederlandse militairen op de Antillen lid was van de Carribbean Brothers, een aan de Hells Angels gelieerde motorclub. Dat was voor de toenmalig minister van Defensie, Henk Kamp (VVD), aanleiding om te verklaren dat "het lidmaatschap van dergelijke clubs niet verenigbaar is met het ambt van militair".