KOPENHAGEN - De Deense politie heeft donderdag tijdens rellen in de hoofdstad Kopenhagen tweehonderd personen aangehouden. De onlusten braken uit nadat de politie linkse activisten uit een jongerencentrum had gezet. De rellen gingen de hele nacht door.

Bekijk video

De jongeren gooiden met stenen naar de politie. Ook wierpen ze barricades op en staken ze op verschillende plaatsen in de stad vuilcontainers in brand, meldde een politiewoordvoerder. De oproerpolitie zette traangas in om de jongeren uiteen te drijven.

Bij de ontruiming en rellen raakten zeker drie betogers gewond.

Jongerencentrum

Het jongerencentrum Ungdomshuset was sinds begin jaren tachtig in gebruik bij de zogenoemde autonomen. De lokale autoriteiten verkochten het pand aan een religieuze groepering. Die stapte naar de rechter, omdat ze wilde dat de activisten uit het centrum zouden vertrekken. De rechter oordeelde in augustus 2006 dat de jongeren het pand moesten verlaten. Omdat zij dit niet uit vrije wil deden, ondernam de politie actie.

Midden december kwam het ook al tot gewelddadige confrontaties tussen de politie en bezetters. Vier extreem linkse demonstranten en twee agenten raakten toen zwaargewond. De politie arresteerde toen bijna driehonderd mensen, onder wie tientallen buitenlanders.

Sympathisanten

Onder meer uit Nederland, Duitsland en Zweden waren sympathisanten gekomen. Om een herhaling te voorkomen, lieten de Deense autoriteiten donderdag de grenzen extra controleren.

Ungdomshuset was een bekende ontmoetingsplaats voor krakers, punkers en andere jongeren. Er werden politieke en culturele manifestaties gehouden, zoals concerten, filmvoorstellingen en debatten. Volgens de krakers wil zich een fundamentalistische christelijke sekte in het complex vestigen.