NEW ORLEANS - De Amerikaanse stad New Orleans heeft donderdag een eis voor schadevergoeding van 77 miljard dollar (58,4 miljard euro) ingediend voor de schade die is ontstaan door overstromingen na de orkaan Katrina. De stad eist het geld van het geniekorps van het Amerikaanse leger omdat die de doorgebroken dijken had gebouwd.

Het betreft een formele juridische stap om de rechten van de gemeente te beschermen. New Orleans moest de eis voor donderdag middernacht indienen om het recht te behouden het US Army Corps of Engineers te kunnen aanklagen om degeleden schade terug te eisen.

Belangen

"Het is een poging om de belangen van de stad te beschermen", aldus een zegsman van de gemeente.

Rijen

Lange rijen mensen stonden donderdag in New Orleans voor het plaatselijke hoofdkwartier van het geniekorps om hun persoonlijke schadeclaims in te dienen voor het verstrijken van de deadline. Het geniekorps verwacht dat er zeker 30.000 schadeclaims zullen worden ingediend.

De orkaan Katrina trof de stad in het zuiden van de staat Louisiana op 29 augustus 2005. De dijken die het moesten beschermen braken door waarna 80 procent van New Orleans onder water kwam te staan. Meer dan 1300 mensen kwamen om het leven en een groot deel van de stad ligt nog steeds in puin.