WASHINGTON - Tornado's hebben donderdag in het zuiden en midden van de Verenigde Staten zeker twintig mensenlevens geëist. De staat Alabama werd het zwaarst getroffen met tien doden. In het aangrenzende Georgia vonden negen mensen de dood. In Missouri kwam een meisje van zeven om door het natuurgeweld.

Bekijk video

In het plaatsje Enterprise in Alabama werd vooral de middelbare school getroffen. Hier vielen vijf van de zeven doden in de regio.

Het gebouw raakte zwaar beschadigd. "Het lijkt wel of de school door een bom is getroffen", zei een verslaggeefster van een lokale krant tegen nieuwszender CNN.

Hulpverlening

De schade in het 20.000 zielen tellend stadje in het zuidoosten van Alabama is groot. Veel elektriciteitspalen zijn geknakt en veel auto's en gebouwen raakten beschadigd. Het Witte Huis heeft Alabama en de eveneens door tornado's getroffen staat Missouri federale hulp aangeboden.

Gouverneur Bob Riley van Alabama zei dat "Enterprise zware en wijdverbreide schade heeft geleden". Hij heeft 140 leden van de Nationale Garde naar het rampgebied gestuurd. Er is een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd om de wegen vrij te houden voor reddingswerkers.

Wervelwind

In de stad Americus in Georgia vielen twee doden toen een ziekenhuis werd getroffen door een wervelwind. Er vielen verscheidene gewonden. De hele vloot aan ziekenwagens werd in een klap weggevaagd.

Een derde dode viel in de buurt van Americus op het platteland. In Baker County aan de grens met de staat Alabama zouden zes doden zijn gevallen. Nadere details uit die regio ontbreken nog. In het zuidwesten van Georgia zouden zeker 25 tornado's hebben huisgehouden.