CANBERRA - Grote bosbranden hebben de buitenwijken van de Australische hoofdstad Canberra bereikten twee levens geëist. Enkele tientallen mensen liepen verwondingen op doordat ze rook hadden ingeademend.

De Australische nieuwszender ABC meldde dat zeker honderd huizen, een school, een medisch centrum en een brandweerkazerne zijn verwoest. Ongeveer tweeduizend mensen in en rond Canberra zijn uit hun huis gevlucht. De politie meldde dat verlaten huizen worden geplunderd.

In het gebied is de noodtoestand afgekondigd. De autoriteiten hebben de mensen die hun huis niet hebben verlaten de opdracht gegeven de daken van hun huizen nat houden. Ook moeten ze hun badkuipen vol water laten lopen en klaarstaan om zelf het vuur te bestrijden.


Duffy, een buitenwijk van de Australische hoofdstad Canberra, wordt verlicht door de bosbranden op een bijna pikdonkere zaterdagmiddag

Brandweercommandant Phil Koperberg van New South Wales zei dat zijn medewerkers zijn uitgeput. Hij stelde dat de vrijwillige brandweerlieden niet in staat zijn om de stad te beschermen.

Hoge temperaturen en harde wind leidden ertoe dat bosbranden in een nationaal park ten zuiden van de hoofdstad, Canberra bereikten. Een dichte rook verduistert de stad. De elektriciteit is in een groot deel van de stad uitgevallen.