AMSTERDAM - De nationalistische Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag ontkend dat het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog vrouwen tot prostitutie heeft gedwongen.

Volgens hem ontbreekt ieder bewijs dat buitenlandse vrouwen - eufemistisch troostmeisjes genoemd - te werk werden gesteld in legerbordelen.

Dwang

Abe behoort tot een groep parlementariërs die willen dat in 1993 door een regeringswoordvoerder uitgesproken excuses aan het adres van de 'troostmeisjes' officieel worden herroepen.

"Feit is dat er geen bewijs is dat er sprake was van dwang", zei hij tegen een groep verslaggevers.

Slavernij

Volgens historici zaten zo'n tweehonderdduizend vrouwen, voornamelijk afkomstig uit China en het Koreaanse schiereiland, tijdens de Tweede Wereldoorlog in legerbordelen. Veel slachtoffers zeggen te zijn weggehaald bij hun families of op andere wijze door Japanse militairen te zijn gedwongen tot seksuele slavernij.

Uit in 1992 boven water gekomen documenten zou blijken dat de militaire autoriteiten direct betrokken waren bij de praktijken. Ook zou zijn aangetoond dat de Japanse regering de bordelen destijds opzette om ongecontroleerde verkrachtingen tegen te gaan.

Wreedheden

De opmerkingen van Abe zullen niet in goede aarde vallen bij Zuid-Korea en China, die vinden dat Japan verzuimt zijn verantwoordelijkheid te nemen voor tijdens de oorlog begane invasies en wreedheden.