ROTTERDAM - De Nederlanders voelen zich nu meer betrokken bij de politiek dan een jaar geleden. Deze verandering is in grote mate te danken aan Pim Fortuyn.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 500 kiezers in opdracht van het Algemeen Dagblad, dat is verschenen in de zaterdageditie.

Gewone-mensentaal

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de taal van politici meer 'gewone-mensentaal' is dan voorheen. Ook luistert Den Haag beter naar de burgers. De Nederlanders schrijven dit toe aan de invloed van Fortuyn.

Partij belangrijker dan lijsttrekker

Van de Nederlandse kiezer vindt driekwart de partij belangrijker dan de lijsttrekker. Dat betekent niet dat de kiezers geen mening over hen hebben. Betrouwbaar en eerlijk zijn termen die zij voor bijna alle lijstrekkers noemden.

'Leuke tuinkabouter' en 'bekakte schooljuf'

Ook konden de ondervraagden zeggen hoe ze lijsttrekkers typeerden. Zo kreeg Balkenende behalve het bekende 'Harry Potter' onder meer de omschrijving 'kleine professor' toebedeeld. Bos moest het doen met 'vlotte jongen' en Zalm met 'komisch hoofd'. Herben kreeg het etiket 'leuke tuinkabouter', Halsema 'bekakte schooljuf' en Marijnissen werd 'pitbull' genoemd.