JAKARTA - De corruptie onder regeringsambtenaren en politici in Indonesië is toegenomen onder leiding van Megawati Soekarnoputri, die sinds juli 2001 president is.

Dat heeft The Jakarta Post zaterdag gemeld na een persconferentie van de Indonesische 'corruptiewaakhond' ICW.

Corruptie op alle niveaus

ICW-woordvoerder Tetan Masduki zei dat de corruptie onder het 32-jarige bewind van de vroegere president Suharto beperkt was gebleven tot zijn vriendjes. Na diens val in 1998 hebben politici van alle niveaus zich eraan schuldig kunnen maken. "De welig tierende corruptie uit het verleden was meer gecentraliseerd door Suharto's sterke macht, maar de regering van Megawati heeft corruptie gestimuleerd in de geest van wederzijdse samenwerking", aldus Masduki.

Verduistering

Zijn verslag volgt op een uitspraak van vrijdag van een hooggerechtshof dat, net als de rechtbank, vier jaar eiste tegen parlementsvoorzitter Akbar Tandjung. Hij is schuldig bevonden aan verduistering van vier miljoen euro in 1998. De parlementsvoorzitter behield zijn functie ook na de veroordeling door de rechtbank van vorig jaar en hoeft ook niet op te stappen voordat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan. In Indonesië is het gebruikelijk geworden dat politici aanblijven ondanks aanklachten wegens corruptie.