ISTANBUL - Een kolossale kluwen van ijverige cameralieden en fotografen, een enorm cordon strenge Turkse veiligheidsmensen, verbaasde verkopers, opgewonden toeristen en opstoppingen overal.

Dat was het beeld donderdagmiddag in de beroemde Grote Bazaar in Istanbul, toen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima de oude overdekte markt met een bezoek vereerden.

Naaldhak

De stemming bleef er over het algemeen wonderwel in, ook bij prinses Máxima toen ze met een naaldhak in het rooster van een afvalputje bleef steken. Ze schaterde het uit toen ze zich probeerde los te wrikken. Ook was er tijd voor een kopje thee in een van de vele winkeltjes.

De derde dag van het staatsbezoek aan Turkije speelde zich geheel in Istanbul af. Het koninklijk gezelschap maakte een vaartocht over de Bosporus, een van 's werelds meest strategische waterwegen die vanaf de boot een prachtige aanblik op de stad biedt.

Jaarlijks passeren er meer dan 55.000 schepen, onder meer met olie en gas. Daar tussendoor steken veerboten dagelijks zo'n 2500 keer over van het ene deel van de stad naar het andere.

Blauwe Moskee

Vervolgens bezocht het gezelschap op kousenvoeten de zeventiende-eeuwse Blauwe Moskee en de Aya Sofia, in 537 als kathedraal ingewijd en bijna een millennium lang het grootste gebouw van de christelijke wereld. Het is nu een museum.

Ook deze beide bezoeken veroorzaakten een drukte van pers, veiligheidsmensen en toeschouwers, onder wie "Oranje boven" zingende Nederlanders.

De koningin ontvangt later op de dag in Turkije wonende Nederlanders.

Staatsbezoek Turkije