DEN HAAG - PvdA-lijsttrekker Bos gaat in op de uitnodiging van CDA-lijsttrekker Balkenende om maandagmorgen "samen" naar een onpartijdige derde te stappen. Het Centraal Planbureau (CPB) is dan de scheidsrechter in hun nu al weken durende gesteggel over geldkwesties.

Balkenende deed dit voorstel, toen vrijdag de sfeer in de verkiezingsstrijd grimmig was geworden. 's Morgens beschuldigde VVD-leider Zalm de PvdA-lijsttrekker van "liegen" over de financiën. Zover wilde Balkenende niet gaan. "Het zou mijn terminologie niet zijn", aldus de demissionaire premier, die "niet op de man, maar wel op de bal" wil spelen.

Oneerlijke voorstelling van zaken

Bos krijgt van zowel VVD als CDA het verwijt, dat hij een oneerlijke voorstelling van zaken geeft. Het programma van de PvdA leidt volgens Balkenende en Zalm tot een tekort van de overheid over vier jaar. Bos bestrijdt dat, en slaat terug door te zeggen dat het CDA de laagste inkomens treft door de stijging van de ziekenfondspremies. CPB-directeur Don zei vrijdagavond in een reactie dat de rekenmeesters van zijn planbureau over "specifieke punten" hun licht kunnen laten schijnen, zonder het totale programma te beoordelen. VVD-leider Zalm liet in een reactie weten mee te willen naar het CPB.

Balkenende was vrijdag onverminderd kritisch op de PvdA tijdens een tv-debat van Twee Vandaag. Hij bleef zijn voorkeur uitspreken voor een coalitie met de VVD, maar zei voor SBS6 zich voor te kunnen stellen, dat hij premier zou worden van een kabinet met de PvdA. "De inhoud moet dan wel verdedigbaar zijn, en daar zie ik nog veel problemen", aldus Balkenende.

CDA en PvdA bijna even veel zetels

In de peilingen ontlopen CDA en PvdA elkaar nauwelijks. PvdA-lijsttrekker Bos gaf vrijdag nog steeds niet toe aan de druk om de naam van een kandidaat-premier van zijn partij te noemen. In de media wordt burgemeester Cohen van Amsterdam het meest genoemd. Bos wil niet voor maandagavond met een naam komen. Vice-premier Remkes (VVD) noemde dat een "zwaktebod". Bij CDA en VVD is bekend wie ze als premier willen en de PvdA mag wat hem betreft niet achterblijven.