DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag AIVD-medewerker Outman ben A. veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Ben A. moet de gevangenis in omdat hij informatie over onderzoeksresultaten van de inlichtingendienst AIVD heeft gelekt.

Die informatie kwam terecht bij inmiddels veroordeelde terroristen van de zogenoemde Hofstadgroep.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Ben A. in december 2005 tot 4,5 jaar cel voor dezelfde delicten. Zelf heeft de AIVD'er altijd elke betrokkenheid bij het lekken van de AIVD-informatie ontkend.

Onderzoek

De verdachte was in zijn werk voor de geheime dienst direct betrokken bij het onderzoek naar het terroristennetwerk de Hofstadgroep. Hij heeft daardoor onder meer een afgetapt telefoongesprek van 5 augustus 2004 aan verdachte A.H. kunnen geven, stelt justitie vast.

Aan verdachte M.B. zou hij een verslag van de stand van zaken van het AIVD-onderzoek naar de Hofstadgroep hebben gezonden, meent het OM.

Verslag

De voormalig AIVD'er heeft volgens justitie overigens nog meer informatie gelekt. Het gaat om nog een afgetapt gesprek en een verslag van de AIVD over de stand van zaken. Ook een observatieverslag van de inlichtingendienst kwam nog op straat te liggen.

Bewijs

Volgens de advocaten van Ben A., Britta Böhler en Michiel Pestman, rammelt het opgevoerde bewijs tegen hun cliënt aan alle kanten. Zij vinden het bijvoorbeeld onrechtmatig dat de AIVD zelf het bewijs heeft vergaard, terwijl de dienst partij is in de zaak.

Verder stelt de verdediging dat Ben A. zich niet adequaat heeft kunnen verdedigen tegen de beschuldigingen. Hij wilde wel een verklaring afleggen, maar als hij dat zou doen, liep hij het risico vervolgd te worden voor het schenden van zijn geheimhoudingsplicht.

Afschrikmiddel

Het gerechtshof in Den Haag heeft voor een straf van vier jaar gekozen omdat het die als afschrikmiddel ziet voor anderen die overwegen net zoiets te doen als Ben A. De rechters van het hof nemen het de verdachte kwalijk dat hij met zijn handelwijze "schade heeft kunnen toebrengen aan de belangen van de staat".

Ook leverde zijn lekken gevaar op voor iemand die werkte voor de AIVD, staat in de uitspraak.

Motief

Waarom Ben A. heeft gelekt, weet het hof overigens niet. Er is geen concreet motief naar voren gekomen tijdens het proces. Maar omdat er volgens de rechters veel bewijs is dat Ben A. heeft gelekt, hadden zij geen reden van hem nodig om hem te veroordelen.