Vernieuwd Van Abbemuseum geopend door Beatrix

EINDHOVEN - Koningin Beatrix heeft vrijdagmiddag het vernieuwde Van Abbemuseum in Eindhoven en de eerste tentoonstelling Over wij/About we geopend.

Dankzij de nieuwbouw, een ontwerp van architect Abel Cahen, is de tentoonstellingsruimte vier maal zo groot geworden. Daardoor is het mogelijk voortaan gelijktijdig werken uit de eigen collectie en wisseltentoonstellingen te laten zien. Het museum heeft een internationaal vermaarde collectie hedendaagse kunst.

De toegang tot het museum blijft het karakteristieke bakstenen gebouw uit 1936, een ontwerp van Kropholler. Cahen was aanvankelijk van plan dat gebouw helemaal te laten verdwijnen in de nieuwbouw. Daartegen rees in Eindhoven veel verzet. Daarop paste Cahen zijn ontwerp zodanig aan dat het oorspronkelijke pand behouden bleef.

Duurder

De nieuwbouw is daardoor wel fors duurder uitgevallen. De bouwkosten bedragen, inclusief een renovatie van het oorspronkelijke pand, 29 miljoen euro. Dankzij de uitbreiding beschikt het Van Abbemuseum nu ook over een goed toegankelijke bibliotheek, een auditorium, educatieve ruimtes en enkele ateliers waarin kunstenaars aan de slag kunnen.

Directeur Debbaut wil de topstukken uit de collectie, onder anderen van Chagall, Picasso, Lissitzky en Beuys, permanent tentoonstellen. Daarnaast wil hij geregeld wisselende exposities maken met andere werken uit de eigen collectie. Dan blijft er ook nog ruimte over voor eenmalige tentoonstellingen van bruiklenen. De kunstenaars die in de ateliers aan het werk gaan, maken projecten die specifiek zijn bedoeld voor het Van Abbemuseum.

Zondag open voor publiek

Volgens Debbaut is Over wij/About we representatief voor de hele collectie. ,,En omdat we nu slechts 10 procent van onze eigendommen tentoonstellen, kunnen we voorlopig nog wel even vooruit.'' Het museum was geruime tijd gesloten. Het gaat zondag weer open voor het publiek.

De nieuwbouw heeft al voor de opening zowel nationaal als internationaal veel lof geoogst. Na de opening, die Beatrix verrichtte door een gedenkplaat te onthullen, bekeek zij de expositie. Ze trok daar aanzienlijk meer tijd voor uit dan was voorzien.

Tip de redactie