AMSTERDAM - Pomphouders doen veel minder vaak aangifte van benzinediefstal dan justitie had verwacht toen een speciale databank voor aangiftes werd geopend. Dat zegt landelijk verkeersofficier van het Openbaar Ministerie Koos Spee donderdag in De Telegraaf.

Gemiddeld wordt 420 keer per maand aangifte gedaan, terwijl door de branche werd gesteld dat benzinedieven zes keer vaker toesloegen.

Door pomphouders werd gesproken over dertigduizend tot soms 250 duizend gevallen van benzineroof per jaar. Na het openen van de databank waar gedupeerden snel en simpel aangifte kunnen doen, lijkt justitie uit te komen op vijfduizend aangiftes per jaar. "Het kan dat veel pomphouders nog niet over de digitale code beschikken die nodig is om op internet melding te doen van diefstal", zegt Spee.

Aangifte

Justitie opende in september een speciale website waar bestolen pomphouders terecht kunnen. Het opzetten van die site kostte honderdduizend euro.

De pomphouders doen ondanks het bestaan van de site meestal aangifte via de fax. Die mogelijkheid bestaat vanaf volgende maand niet meer. Dan komen alle aangiftes via internet binnen. Dat is volgens Spee voor justitie en de branche 'stukken sneller en efficiënter'.