DEN HAAG - CDA-lijsttrekker Balkenende vindt de manier waarop zijn VVD-collega Zalm PvdA-leider Bos heeft aangevallen te hard. Zalm maakte Bos uit voor leugenaar. "We moeten oppassen voor woorden als leugenaar. Dat kan snel leiden tot spelbedref in de politiek", aldus Balkenende vrijdag in een reactie.

Zelf zou de CDA-leider de opmerkingen van Zalm "niet op deze manier gemaakt hebben". Maar hij vindt wel dat de PvdA "niet eerlijk is in de presentatie van haar financiële voorstellen".

Zalm zei vrijdag in De Telegraaf dat Bos "kiezersbedrog" pleegt door de financiële plannen van zijn partij mooier voor te stellen dan ze zijn. Ook Balkenende verwijt de sociaal-democraten dat ze net doen alsof ze met hun voorstellen uitkomen op een begrotingsoverschot in 2007, terwijl er in werkelijkheid sprake is van een tekort.

Bos

Balkenende vindt overigens dat het tijd wordt Bos met zijn kandidaat-premier op de proppen komt. "De kiezer heeft behoefte aan duidelijkheid en de peilingen geven er aanleiding toe." Balkenende wilde zich niet uitspreken over de kwaliteiten van de Amsterdamse burgemeester Cohen, die in de media het vaakst genoemd wordt als de mogelijke kandidaat van Bos. "Dat is een zaak van de PvdA."

In het CDA wordt wel afstand genomen van het integratiebeleid dat Cohen voorstaat. Volgens Cohen is de aanpak van het huidige kabinet te hard. "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden", schamperde CDA-fractievoorzitter Verhagen vrijdag.