DEN HAAG - Het vierde kabinet-Balkenende presenteert zich donderdag aan de Tweede Kamer. Als de nieuwe ploeg van premier Jan Peter Balkenende in de ochtend de regeringsverklaring heeft afgelegd, krijgt de oppositie 's middags voor het eerst de kans om het kersverse kabinet het vuur na aan de schenen te leggen in de Tweede Kamer.

De afgelopen weken nam de oppositie hierop al een voorschot door onder meer morele kwesties als het homohuwelijk, abortus en stamcelonderzoek aan te roeren. Zo verweet VVD-leider Mark Rutte CDA en PvdA dat zij de ChristenUnie in het regeerakoord te veel tegemoetkomen in de zogeheten medisch-ethische kwesties. Hij heeft aangekondigd moties in te dienen over abortus en euthanasie.

Verder kwam de grootste ophef voor rekening van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Deze kreeg zowat de hele Kamer over zich heen toen hij de dubbele nationaliteit van PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) en Nebahat Albayrak (Justitie) aan de kaak stelde.

In het debat is zijn partij van plan moties van wantrouwen tegen de bewindspersonen in te dienen.