ANKARA - Koningin Beatrix is zo enthousiast over de gastvrijheid die haar tijdens het staatsbezoek aan Turkije ten deel valt, dat ze president Sezer en diens echtgenote voor een dinertje op donderdagavond in Istanbul heeft uitgenodigd. Dat heeft ze onverwachts gedaan.

De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima verblijven woensdag nog in Ankara, maar donderdag en vrijdag in Istanbul. Daar verblijven ze in een onderkomen van de president.

Seculier

Sezer bood dinsdagavond een staatsdiner aan. Koningin Beatrix trakteert de Turken op haar beurt woensdagavond op een concert van het Nederlands Blazers Ensemble. De president komt daar niet naar toe, want hij is strikt seculier en komt liever geen vrouwen met een hoofddoekje tegen. Die zijn wel bij het concert te verwachten.

De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukt echter dat het nu aangeboden diner in Istanbul daarmee niets te maken heeft. De koningin zou Sezer ook hebben gevraagd voor een etentje als hij wel naar het Blazers Ensemble was komen luisteren.